Top
Serendipiteit managen

Serendipiteit is van enorme betekenis voor de moderne wereld. Er komt zoveel informatie op ons af, dat ons verstand het niet meer kan bijbenen. Het kost teveel tijd om de beschikbare informatie te verwerken en vanuit een eigenheid overzicht te nemen en keuzes te maken. Gelukkig biedt serendipiteit management de oplossing! 


Wat levert serendipiteit management jou op?


Serendipiteit management leidt ertoe dat je veel efficiënter gaat functioneren. Je gaat aandacht schenken aan de juiste personen en gebeurtenissen. Zaken die niet van belang zijn, laat je achter je. Hierdoor ontstaat er rust in je leven. Doordat je dwaalsporen vermijdt, gaan je ervaringen effectief op elkaar voortbouwen. Dit leidt tot steeds meer synergie. Je ervaart overvloed en kunt vol vertrouwen in het leven staan. 

De kracht van serendipiteit management is zo groot, dat we zonder twijfel kunnen zeggen:

  • Je hebt 10 keer meer impact!
  • Je bent 20 keer sneller!
  • Je beleeft 30 keer meer plezier!

Serendipiteit gaat niet alleen over jezelf. Op het moment dat je je laat leiden door serendipiteit, stem je automatisch af op de mensen uit je omgeving en grotere processen in de maatschappij. Je stemt zelfs af op processen uit de hele wereld. Jouw handelen wordt onderdeel van een collectieve flow en draagt ertoe bij dat op allerlei niveaus doorbraken ontstaan.


Wet van de aantrekkingskracht 

De kracht van serendipiteit management heeft te maken met de 'Wet van de Aantrekkingskracht'. Het principe van deze wet is vrij simpel:

  • Via je gedachtes en overtuigingen trek je negatieve of positieve ervaringen aan
  • Datgene waar je aan denkt en in gelooft, verschijnt in je leven. Zelfs als je het niet wilt!
  • Alles wat je aandacht geeft, groeit en krijgt kracht

Gedachtes en overtuigingen bepalen dus hoe jij de wereld om je heen ziet. Geloof je dat de wereld een mooie plek is, dan wordt je blik iedere keer getrokken naar de mooie dingen en situaties in het leven. Geloof je dat de wereld een onaangename plek is, dan hoor je continu over misdaad en leed. Het universum geeft precies waar jij om vraagt. Dit komt door de Wet van de Aantrekkingskracht.Waarom serendipiteit je toe-valt

De Wet van de Aantrekkingskracht laat zien waarom 'toeval' eigenlijk niet bestaat. Je hebt eerst een bepaalde wens of gedachte gehad, waarna later de gebeurtenis in je leven komt. Serendipiteit is dus ook geen toeval, maar het logische gevolg van je eigen gedachten. Het is daarom ook volstrekt logisch waarom we het zinvol toeval noemen. We hebben er wat aan, omdat serendipiteit een reactie is op een verandering in onze innerlijke belevingswereld.


Serendipiteit management gaat verder dan de Wet van de Aantrekkingskracht!

Het managen van serendipiteit is een uitbreiding op de Wet van de Aantrekkingskracht. De Wet van de Aantrekkingskracht is namelijk nog beperkt. Ze vertelt ons niet hoe en wanneer onze wensen vervuld worden. Als we ons alleen richten op het eindresultaat, en niet op de weg er naartoe, kunnen we soms lang wachten. De meeste geschenken vallen ons namelijk niet 'spontaan' in de schoot; je moet er wel wat voor doen.

Serendipiteit management gaat over het 'binnenhalen' van het resultaat. Meestal moeten we eerst een persoonlijke ontwikkeling doormaken, voordat we onze diepere wens kunnen verwezenlijken. Je moet bijvoorbeeld een bepaald inzicht opdoen of met bepaalde mensen in contact komen, voordat je wens gerealiseerd kan worden. In de praktijk kan je dit ervaren als een omweg of zelfs een dwaalspoor, maar dat is het niet! Het vraagt om doorzettingsvermogen en innerlijk vertrouwen om het spoor van serendipiteit te blijven volgen. Serendipity management leer je met vallen en opstaan

Serendipiteit gaat niet alleen over rozen. Je komt jezelf ook tegen onderweg en dit kun je ervaren als tegenslag. Hoe weet je of je nog op koers ligt? Wat is je kompas in moeilijke tijden? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ervaar je nog steeds serendipiteit? Zolang je serendipiteit blijft ervaren, zit je goed. Je weet nog steeds niet hoe lang het duurt om je diep gekoesterde verlangens te realiseren, maar één ding weet je zeker: je bent op koers!


Conclusie

Door handig gebruik te maken van serendipiteit, kun je met krachten werken die veel groter zijn dan jezelf. Je gaat samenwerken met de wereld om je heen, die jou op onverwachte wijze voedt met contacten, kennis of iets anders. En ondertussen blijf je als persoon autonoom, omdat je jouw eigen pad volgt.

Op een bepaald moment wordt serendipiteit management de nieuwe standaard. Het is net als bij de overgang van het rijtuig naar de auto. De transitie vindt gewoon plaats, omdat de voordelen evident zijn. Net zoals je je met een auto veel sneller en comfortabeler kunt verplaatsen, ga je serendipiteit gebruiken om je sneller te kunnen ontwikkelen. Je kunt daardoor bijzondere prestaties neerzetten; niet alleen als persoon, maar ook als onderdeel van een collectief. 


Klik hier voor meer informatie over het coachingstraject 'Leiderschap in Transitie'