Top
Zinvol toeval
Zinvol toeval bestaat, ook in jouw leven
Welke 'toevalligheden' kom jij tegen op je levenspad? Wanneer beschouw jij iets als 'toeval'? En wat doet dit met jou? Ben jij in het geval van serendipiteit eerder bereid om andere keuzes te maken? Geloof jij dat er een intelligentie achter zit, die jouw leven positief beïnvloedt?

Onzichtbare logica

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat een situatie 'te toevallig' is om toeval te zijn. Je denkt aan iemand, en vervolgens gaat de telefoon en hangt die persoon aan de lijn. Het kan ook zijn dat je aan het praten bent over de problemen op je werk en er rijdt een vrachtauto langs waarop met grote letters staat geschreven 'ALTIJD IN VOOR IETS NIEUWS'. Ook dat is zinvol toeval, tenminste, als de boodschap je raakt.

Naar mate je meer oog krijgt voor serendipiteit, ga je ontdekken dat serendipiteit heel geregeld voorkomt. Misschien wel elk moment van de dag. Je moet alleen heel alert zijn en goed verbanden kunnen leggen door te associëren. 


Tzolkin als supercomputer (serendipiteitsmachine)

Maar waarom bestaat serendipiteit eigenlijk? Als het uiteindelijk geen toeval is, wat is het dan wel? Kennelijk is er een soort mechanisme werkzaam dat gelijksoortige gedachten, mensen of gebeurtenissen aan elkaar koppelt. Dit mechanisme heet TIJD. Tijd zorgt voor synchronisatie van allerlei processen. In het moment komt alles samen dat elkaar nodig heeft voor verdere groei en ontwikkeling.

De Maya's waren bekend met de 'onzichtbare' werking van tijd. Hun kalender, de Tzolkin, beschrijft dag voor dag de thema's die gesynchroniseerd worden. Door je af te stemmen op de thema's van de Tzolkin kun je gebeurtenissen in het juiste perspectief plaatsen. Je zet een filter op en gaat ineens zien dat gebeurtenissen die ogenschijnlijk 'toevallig' of betekenisloos zijn, volstrekt logisch blijken in het licht van de Tzolkin. En dat geeft veel inzicht en vergemakkelijkt het maken van (belangrijke) keuzes.Dagenergie en Triale Dreamspell

Om af te stemmen op de Tzolkin raden we aan om de beweging van de Triale Dreamspell kalender van TimeTools2113 te volgen. In de bovenstaande figuur zie je de 21 tijdzegels van de Triale Dreamspell. Elke dag vindt er synchronisatie plaats rond een ander thema. Op de website van TimeTools2113 vind je nadere informatie over deze thema's. Ook kun je je abonneren op een gratis app die elke dag een link naar het dagadvies verstuurt. Als je weet waar het tijd voor is, kun je gemakkelijker serendipiteit herkennen én versterken.

Klik hier om de website van TimeTools2113 te bezoeken.Tijdlussen

De Triale Dreamspell kalender kent verschillende lagen. Naast de dagelijkse synchronisatie zijn er ook tijdperiodes (tijdlussen) van 13 dagen of zelfs 39 dagen waarin een bepaald thema uitgewerkt wordt. Ook deze periodes staan in het teken van de 21 tijdzegels. Daarom is het belangrijk om de taal van tijdzegels te leren kennen. Het grote voordeel van de tijdlussen is dat je 13 dagen de tijd hebt om af te stemmen op het zegel, waardoor je meer tijd hebt om vertrouwd te raken met de thematiek.

Klik hier om de thema's van de 13-daagse periodes te bekijken.

Conclusie

Serendipiteit is een wetmatigheid, waar de Maya's al bekend mee waren. Het is geen 'toeval', maar een logische uitkomst van een onzichtbaar synchronisatieproces. Door je te verdiepen in de Tzolkin krijg je zicht op serendipiteit en leg je de basis voor een belangrijke vaardigheid die je 'serendipiteit management' kunt noemen. Hierdoor kun je elke dag gebruik maken van de kracht van serendipiteit!